Porselen Lamina Dişler

Porselen Laminate Veneer Kuron

Porselen laminate veneer kron estetiği kötü olan ön dişlerde (diastemalı -yani aralıklı-, çapraşık, çürük vs.) dişlerden minimal aşındırma yapılarak hazırlanan ince bir tabaka halindeki porselene verilen isimdir. Özel bir porselenden imal edilen bu kaplamalar ince, yarı geçirgen bir tabakadır. Diş üzerine mükemmel bir uyum ve hassasiyetle hazırlanıp yerleştirilirler. Çoğu durumda sağlam yapıları ve bozulmayan renkleriyle, dişlere doğal bir güzellikle birlikte, doğal bir işlev de kazandırmak için yeterlidirler. Laminate kaplamalarla kendinizden emin bir şekilde gülümseyebilirsiniz!

Kullanıldığı ve kullanılmasının uygun olmadığı durumlar: 
Laminate kaplamalar temel olarak, renk değişikliklerinin giderilmesi ve belli bir dereceye kadar şekil düzeltilmesi amacıyla yapılabilirler. Renklenmelerde, beyazlatma gibi metotlarla sonuç alınmayan ileri derecedeki antibiyotik, flor vb. lekelerinde, kalıtsal yapı ve renk bozukluklarında, ayrık dişleri bitiştirmede (diastema kapamada), kırık veya aşınmış dişlerin restorasyonunda, rengi ve yapısı bozulmuş eski dolguların düzeltilmesinde, çapraşık ve eğri dişlerin düzeltilmesinde (ortodontik tedaviye alternatif olarak) kullanılır. 
Ancak, çene bozuklukları, tırnak yeme, kalem ısırma gibi kötü alışkanlıklar ile ileri derecede dişeti tahribatlarının mevcut olduğu durumlarda uygulanmaz. Buna en iyi karar verecek olan diş hekiminizdir. 

Avantajları: 
* Estetiğin maksimumda olması.
* Tedavi süresinin kısa olması.( 2 yada 3 randevuda yepyeni bir gülüşe kavuşabilirsiniz.) 
* Kahve, çay, sigara gibi dış etkenlerle renk değiştirmemesi. 
* Işık geçirme özelliği olduğu için doğal dişten ayrılamaması. 
* Sağlam, renkleri bozulmayan ve dayanıklı malzemelerden üretilmesi. 
* Çok az kesim yapıldığından genellikle anesteziye gerek olmaması.

Dişlerin sadece ön yüzeylerine yapay tırnakların parmak uçlarına adapte edilmesi gibi yerleştirilen ince porselen tabakalardır. Bazı durumlarda porselen yerine doğal diş renginde kompozit materyaller kullanılabilir. Dişler çürük nedeniyle madde kaybına uğramışsa, travma görmüşse veya çeşitli nedenlerle renklenmeye uğramışsa laminalar yapılabilir.

 

Diş Hekimim Ne Yapacak?

Lamina Veneer’ler genel olarak dental teknisyenler tarafından porselenden yapılır. Bu şekilde bir planlama yapılmışsa hastalar diş hekimine birden çok randevu ile gelirler.

 Diş Hekimi öncelikle diş dokusu miktarını gözlemler. Varsa dolguları kontrol eder.

 Çok az miktarda doğal dişlerin ön yüzeylerinden aşındırmalar yapılır. Bunun nedeni dişleri çok bombeli ve iri yapılı göstermemek içindir. Bu nedenle diş hekimi dişleri uyuşturmak zorunda kalabilir.

 Preperasyon (aşındırma) işleminin süresi dişlerdeki madde miktarına, dişlerin ne derece hasar gördüğüne veya herhangi bir dolguya ihtiyaç olup olmayışına göre değişiklik gösterir.

 İşlem bittikten sonra dental teknisyenin laboratuvarda model elde etmesi ve diş hekimi ile beraber yapılacak olan veneer’lerin rengi, formu ve dizilişleri konularında çalışabilmesi için protez uzmanı diş hekimi ağız içerisinden silikon bazlı güçlendirilmiş ölçü maddesi ile detaylı ölçü alır.

 İkinci ve son randevuda protez uzmanı diş hekimi tarafından hasta ile beraber estetik açıdan dişler değerlendirilir ve son olarak parlatılıp özel bir yöntemle yapıştırılır.

 

Bazı durumlarda veneer’ler dişlerden çıkabilir. Böyle bir durumda hasta hemen hekimine başvurmalı ve çıkan veneer hastada ise hekimine verir. Hekim hemen veneer’i yeniden değerlendirip yapıştırılıp yapıştırılmaması konusunda karar verir. Eğer herhangi bir kırık veya çatlak hattı mevcut ise hekim tarafından lamina yeniden yapılır ve ivediliğiyle hastaya teslim edilir.  Bazı durumlarda diş hekimi ağız içerisinde direkt olarak beyaz dolgu (kompozit) materyalinden de lamine veneer yapabilir. Bunun için dişlere aynı işlemler uygulanır. Tek fark ağız içerisinde direkt olarak yapılması, herhangi bir laboratuvar seansı olmamasıdır. Dezavantajı beyaz dolgunun porselen materyalinden daha dayanıksız ve renkleşmeye daha yatkın olmasıdır.

 

Lamina Veneer’lerin Avantajları Nelerdir?

Veneer’er dişleri sağlıklı ve doğal gösterirler. Çünkü çok ince yapıda oldukları için çok az miktarda aşındırma gerektirirler. Yüksek tutucu özelliğe sahip özelleştirilmiş bir yapıştırıcı aracılığı ile özenle yapıştırılarak çok estetik bir görünüm sağlanmış olur.

 

Yararları Nelerdir?

 Veneer’ler dış görünüşü fazlasıyla güzelleştirirler. Kusurları örterler. Aynı zamanda doğal dişin çok küçük bir kısmı kaybedilir.

 Veneer’er aynı zamanda dişleri herhangi bir darbeden korurlar. Doğal diş yüzeyleri asitli gıdalar ve içeceklerle zamanla aşınabilir. Bu gibi aşınmalar dişlerde sıcak veya soğuk hassasiyeti yaratabilir. Bu gibi durumlarda veneer’ler dişleri koruyabilir.

 Eğer diş sağlıklı ve sağlam ise veneer kaplamaları daha iyi bir seçenektir.

 

Kozmetik Yeniden Şekillendirme

 Yeniden şekillendirme veya form verme dişlerin uzunluğu, şekli ve yüzey formunu değiştirmek için diş yüzeyinden az miktarda doku kaldırılarak yapılan kolay bir işlemdir. Bu işlem küçük çentikleri düzeltme, dişin mine dokusundaki çıkıntıları veya çukurları düzeltmek, düzensiz diş formunu ayarlamak veya köpek dişlerinin yüksekliğini uyumlamak için kullanılır.

 Bu işlem genellikle minimal rahatsızlık vericidir ve sıkı kontak alanlarını ve çıkıntıları gidererek dişlerde oluşabilecek birikinti ve tartarların oluşumunu minimalize eder. Böylece genel ağız sağlığı geliştirilir.