DİŞETİ TEDAVİSİ (Periodontal Tedavi)
Dişin çevre dokularının enfeksiyonu, ağrısı ve şişliği olarak tabir edilir. Genel olarak dişeti hastalığının iki çeşidi vardır; Gingivitis ve Periodontal Hastalık.
Gingivitis Nedir?
Gingivitis dişeti iltihabı demektir. Diş çevresi dişetinin çok kırmızı ve şiş olması ile belirti verir. Çoğu defa bu tip şişkin dişetleri fırçalarken kanar.
Periodontal Hastalık Nedir?
Uzun dönemlik gingivitis periodontal hastalığa dönüşebilir. Birçok periodontal hastalık vardır ve hepsi de dişleri destekleyen çevre dokuları etkiler. Hastalığın ilerleyen safhalarında dişi destekleyen kemikte kayıplar yaşanır ve zamanla hastalık tedavi edilmezse diş kaybedilir.
Dişeti Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
Tüm dişeti hastalıklarının hemen hemen nedeni mikrobiyal dental plaktır. Plak, her gün dişlerin ve dişetlerinin yüzeyinde oluşan bakteri film tabakasıdır. Film tabakası içeriğindeki bakterilerin birçoğu zararsızdır, ancak bazı bakterilerde dişeti hastalığına neden olur. Dişeti hastalığından korunmak istiyorsanız, her gün dişlerinizde biriken plağı etkin bir şekilde temizlemeniz gerekmektedir. Bu işlem fırçalama ve dişipi kullanımı ile yapılabilir.
Dişeti Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Ne yazık ki dişeti hastalığı ağrısız devam eder ve eğer müdahale edilmezse oluşacak hasarlardan haberdar olamazsınız. Ancak bazı durumlarda bakteriler daha aktif olurlar. Bu durum daha ağrılı bir dişetine sebebiyet verir. Bu gibi durumlarda dişeti apseleri oluşabilir ve dişetinden akışkan kıvamda iltihabi bir oluşum akar. Yıllar geçtikçe, dişi çevreleyen kemik dokusu kaybedilebilir. Uzun süre tedavi edilmeyen durumlarda, tedavi çok zorlaşabilir veya sonuçsuz olabilmektedir.
Hangi Tedaviler Gereklidir?
Diş hekiminiz öncelikle başlangıç diş taşı temizliği yapar. Sizlere ağız hijyen eğitimi verilerek plağı nasıl uzaklaştıracağınız ve dişleri ve çevre yapıları nasıl etkin temizleyeceğiniz gösterilir. Bu şekilde gerekirse devam randevuları da verilerek terapi sağlanır.
Dişeti Rahatsızlığı Bulunan Kişilerde Semptomlar:
Dişeti çekilmeleri
Sürekli dişeti kanamaları
Diş ve dişeti ara bölgesinde iltihabi oluşum
Kötü koku ve tat alma duyusunun işlevsizliği
Mevcut dişlerde sallanmalar ve yer değiştirmeler
Dişeti Hastalığının Diğer Hastalıklarla İlişkisi Olabilir Mi?
Geniş çaplı araştırmalar kardiovasküler hastalıklar, diyabet, hipertansiyon gibi sistemik rahatsızlıkların, Alzheimer ve erken doğum gibi çok çeşitli hastalıkların ilişkisi olduğunu göstermiştir. Her geçen gün bu konu hakkında yeni araştırmalar yapılıp kanıtlar bulunmaktadır. Mantıklı olan ağzın damarlanmasının iyi olması ve bakterilerin kan dolaşımına erişmesi için mükemmel bir ortam yaratmasıdır.
Dişeti Rahatsızlığımdan Dolayı Istırap Çeker Miyim?
Muhtemelen. Popülasyonun %90 kadarı dişeti hastalıklarından mustariptir ve diş kaybının en büyük etkeni budur. Ancak, hastalık birçok vakada çok yavaş seyreder ve eğer erken dönemde teşhis edilip müdahale edilirse yavaş ilerleyen bir duruma geri çekilebilir böylelikle dişleri daha uzun süre ağız içerisinde tutabiliriz.
Dişeti Hastalığım Olduğunu Düşünüyorsam Ne Yapmalıyım?
Öncelikle yapacağınız diş hekiminizi ziyaret edip dişlerinizin ve dişetlerinizin detaylı kontrolünü yaptırmaktır. Diş hekiminiz diş-dişeti arası bölgenin derinliğine bir el aleti yardımıyla bakara periodontal hastalığın başlangıcını saptar. Diş çevresindeki destek kemiğin miktarının ölçümü için radyogramlara ihtiyaç duyulabilir. Bu teşhis prosedürü ile hareket edilirse doğru bir tedavi planlaması oluşturmak kaçınılmazdır.
Kazıma ve Kök Yüzeyini Temizleme
Kazıma ve kök yüzeyi temizleme işlemleri dişeti rahatsızlığı olan hastalarda en etkin metottur. Gingivitis gibi erken dönem dişeti hastalıklarında dişeti cep derinliği ölçümü ve kök yüzey temizleme işlemi, mevcut sistematik rahatsızlıklar kontrol altına alınarak, hastalığın kontrol altına alınmasında belki de tek yöntemdir. Daha ileri seviye dişeti hastalıklarında bu yöntem başlangıç fazıdır ve devam tedavileri daha etkin bir yöntemle cerrahi terapilerle belirlenebilir.
Neden Kazıma ve Kök Yüzey Temizleme İşlemleri Dişlerimizi Korumaya Yardımcı Olur?
Koruna işlemi dişlerdeki tartarların ve plağın kaldırılmasına yardımcı olur. Diş yüzeyindeki tartar dişeti altı bölgesine ilerleyip kök yüzeyine geçince kişi o bölgenin temizliğini etkin bir şekilde yapamaz ve dişeti hastalığı böylelikle ortaya çıkmış olur. Bu bölge bakteriler için bir barına haline gelir. Özel ultrasonik cihazlarla sert diş taşları temizlenip giderilebilir. Daha sonra küret ve kazıyıcılar gibi özelleştirilmiş el aletleri yardımıyla kalan diş taşları temizlenebilir. Bakteriler kök yüzeyi gibi pürüzlü yüzeylere daha fazla tutunurlar. Kök yüzeyi kazıma veya ultrasonik el aleti yardımıyla temizlenir. Bu işlem kök yüzeyinin bakteriler için ideal bir yaşam alanı olmasını engeller. Eğer gingivitis veya periodontitis gibi dişeti rahatsızlıkları ağzın sadece bir bölgesindeki dişlerde varsa sadece ö bölgenin temizliği ile tedavi edilebilir. Ancak eğer ağzın her bölgesinde yaygın dişeti hastalığı var ise diş hekiminiz seansları fazlalaştırarak bölge bölge temizlik yapabilir. Bu da iki veya dört randevu arasında diş eti rahatsızlığının giderilmesi demektir.
Dişeti Tedavisinin Sonuçları
Dişeti tedavisi gören her hastada sonuç farklı olabilir. Birçok insan için tedavinin sonunda hastalık sona erdirilir; ancak bazı durumlarda tedavi sadece hastalığın ilerleyişini yavaşlatır. Tedavilerde ne yapılırsa yapılsın, bazı durumlarda dişlerin kaybı kaçınılmazdır. Yine de tedavi uygulamak dişlerin sağlıklı bir şekilde ağızda kalmasına yardımcı olur ve iltihap veya kötü koku gibi semptomları minimuma indirir. Eğer gerekirse ileri cerrahi teknikler ve kozmetik diş hekimliği sayesinde dişler ve dişeti güzel bir görünüme sahip olabilir.
Çene Ağrısı ve Çene Eklemi Disfonksiyonu
Çene eklemi (temporomandibuler eklem) alt çeneyi kafatasına bağlayan sürgülü menteşe şeklinde anatomik bir yapıdır. Eklem hastalıkları çene hareketlerini ve çene kemiğini kontrol eden kaslarda ağrıya neden olur. Birçok eklem rahatsızlıkları travma veya eklem iltihabına (artrit) bağlı olarak gelişir ancak bir kısmında nedeni belirsizdir. Temporomandibuler eklem rahatsızlıklarının tedavilerinde cerrahi müdahalelerden önce çene egzersizleri, ilaç tedavisi veya çeneler arası kapanışın karşılıklı korunması şeklindedir. Cerrahi müdahaleler daha çok şiddetli eklem vakalarında gereklidir. Diş sıkma ve gıcırdatma eklem hastalıklarının yüksek bir nedeni olabilir. Ağız açılırken “klik” sesi de duyulabilir.
Temporomandibuler Eklem Hastalıklarının Belirti ve Semptomları Arasında:
Çenede duyarlılık ve ağrı
kulak içerisinde veya çevresinde ağrı
Çiğnemede farklılık veya çiğneme esnasında rahatsızlık
Yüzde ağrı
Çenede kilitlenme, ağız açarken veya kapatırken rahatsızlık
Eklem rahatsızlıklarında ağzı açarken veya kapatırken “klik” sesi veya gıcırdama duyulabilir. Ancak “klik” sesi ile beraber ağrı veya çene açıklığında sınırlılık yok ise herhangi bir tedavi görmenize ihtiyaç yoktur. Eğer çene ekleminizde bu gibi durumlardan şikayetçi iseniz, hemen bir randevu alarak alanında uzman diş hekimine danışabilirsiniz.